EM Silver till Tonelius

Vid helgens EM deltävling för historiska motorcyklar som kördes på Autodrom Grobnik i Kroatien körde Thomas Tonelius, Väröbacka och tävlandes för Anderstorp Racing Club, in på en 2:a plats i både lördagens och söndagens heat i kungaklassen på sin Suzuki Gsx-r 750 vilket resulterade i en andra plats totalt i EM serien.

Efter att ha kört flera säsonger i Sverige och i Norden valde Thomas Tonelius som kör för Team Classic Suzuki Sweden att till säsong 2020 att köra hela EM serien för historiska motorcyklar. Fem deltävlingar som planerades att köras i Spanien, Danmark, England, Kroatien och Frankrike kortades ned i denna Corona tid till att endast omfatta två heat som kördes i Kroatien under helgen.

Thomas med team började träningarna redan på fredagen och det var också de första varven Thomas kört på den nybyggda Suzuki. Under lördagens tidsträning körde Thomas in på en 6:e plats efter mycket arbete att justera mc:n att passa både förare och banan. Till lördagens race hade ytterligare justeringar gjorts som visade sig vara i rätt riktning. När målflaggan föll hade Thomas kört upp sig till en 2:a plats och var mycket glad över resultatet.

Söndagens race blev tuffare då Thomas mc ”dog” i starten och han om iväg runt 8:e plats men genom en intensiv uppkörning var Thomas 2:a när målflagan föll.

Succén för Team Classic Suzuki Sweden fullbordades genom att Thomas förarkollega Ulf Martinsson från Varberg knep 3:e platsen genom stabil körning.

Hur känns det att bärgat en silvermedalj i EM? – Otroligt bra och det är en arbetsseger för alla som hjälpt till. Vi har jobbat så hårt för att bygga en som vi räknade med konkurrenskraftig mc och delar från många hörn i Europa kom så sent att vi inte han provköra Suzuki innan de lastades in för färd till Kroatien, säger Thomas

– Efter några få varv kändes det att hojen hade potential även om det fordrades mycket finjusteringar. Banan var också ny för mig och var ganska utmanande med flera snabba partier där vissa tas i ca 200 km/h med knät i asfalten samt höjdskillnader som kör att det ”kittlar” lite extra i magen, toppfarten ligger på drygt 260 km/h.

Till nästa år kommer vi åka ännu fortare vilket säkert också kommer att krävas i den hårdnade konkurransen.

Silver kan bli till Guld då en vädjan är inskickad till FIM Europé då föraren som körde först över mållinjen hade utrustning på sin mc som inte får används i klassen. Detta beslut lär dröja någon vecka under tiden kan Thomas och Ulf känna sig mycket nöjda med att lyckas knipa silver och bronspeng. De är dessutom de enda Svenskarna som fick medalj i årets Europa Mästerskap.

Jag vill sist men inte minst tacka alla i teamet och våra samarbetspartners för all hjälp och support utan er vore det omöjligt att nå denna framgång, avlutar Thomas