Tonelius vann SM Guld och NM Silver i Formula 1

Under helgen kördes finalen i Roadracing för historiska motorcyklar på Gelleråsbanan i Karlskoga. Tävlingen lockar alltid många tävlande och besökande till sig just denna helg. Tävlingen ingår som en deltävling i den svenska delen av mästerskapet samt Nordiska Mästerskapet.

Thomas Tonelius, bördig från Smålandsstenar, och boende i Väröbacka tävlar i ”värsting” klassen Formula 1. I klassen körs det med motorcyklar på 1100 cc som är tillverkade mellan åren 1980-87. Thomas tävlar för Team Classic Suzuki Sweden på en Suzuki GSX-R 750 säkrade guldet i SM redan på lördagens race genom att vara bästa Svensk och tvåa totalt över mållinjen.

Thomas har under hela helgen kört fort och säkert på den tekniska banan som till i år fått ny asfalt och en ny kurva ut på den långa raksträckan. Toppfarten ligger på ungefär 250 km/h.

Utgångsläget inför helgen såg bra ut med 19 poängs ledning i det Svenska mästerkapet. Det körs två race under helgen, ett på lördagen och ett på söndagen. För en första plats ges det 25 poäng, för en andra 20 och för en tredje 16 osv.

Redan på de inledande träningarna visade Thomas att det fanns fart i både förare och maskin genom att vara bästa svensk och andra tid totalt på båda tidsträningarna, dessutom körde vår förare personbästa tider på båda tidsträningarna.

Lördagens race:
Förutsättningarna var klara, första svensk i mål och segern i SM var en realitet och det som varit det stora målet hela säsongen.
En bra start gjorde att Thomas var 3:e man in i första kurvan efter halva varvet bromsar en förare omkull framför vår förare i ett stort gnistregn. Konkurrentens motorcykel glider som tur är rakt fram och inte in på bana där Thomas kör. Efter första varvet ligger Thomas tvåa totalt och är bästa svensk. Efter flera varv med personbästa tider slår vår förare av på tempot och passerar mållinjen som tvåa och bästa svensk men en marginal på ca 11 sekunder till bakomvarande. SM guldet var säkrat!
Till söndagens race fick Teamet besked om att de även kunde komma som bäst tvåa i det Nordiska Mästerkapet genom att som sämst åka i mål på en 6:e plats. Teamet har inte i år prioriterat NM och därför enbart kört två av fyra tävlingshelger i denna serie som körs i Finland, Norge och två deltävlingar i Sverige. Men genom att hela tiden levererat topp resultat fanns även möjlighet till en silver medalj!
Söndagens race fick även den bli en taktisk triumf då det inte gällde att överköra utan att köra ”lagom” fort och komma inom topp 6. Thomas gjorde åter en bra start och var man efter första varvet och på andra varvet körde han om norrmannen Oddgeir Mikkelrud och körde sedan en serie snabba varv och ökade avståndet till norrmannen till 6 sekunder och kunde sedan sänka tempot något och åka i mål som klar två i loppet och silvermedaljen i NM var säkrad!

Nedan följer en intervju med Thomas Tonelius:

Andra tid på tidskvalet och bäste Svenska förare, vad har du att säga om det?
– Ja vi hade en bra fart i vår Suzuki redan på första träningen fredag morgon och vi fortsatte att justera både fjädring och utväxling för att hitta det där lilla extra, säger Thomas med ett leende.

Vad har du för kommentarer till race 1?
– Fick en bra start och var tredje man in i första sväng. Efter halva varvet vurpade en förare strax framför mig i ett gnist regn och jag låg två. Körde sedan en serie av snabba varv som även resulterade i personbästa tider och skapade en lucka på ca 11 sekunder till bakomvarande och kunde sedan utan större problem hålla det avståndet i mål, säger Thomas.

Race 2 söndag:
– Förutsättningarna var att jag måste som ”sämst” komma 6:a i racet för att vinna en silvermedalj i NM. Jag säger vinna en silvermedalj för det var ingen vi räknat med när säsongen startade, vi har haft fokus på att vinna SM och därför endast kört två av fyra deltävlingar.
– Kom återigen bra iväg i starten och satte direkt upp ett högt tempo och kunde öka avståndet till bakomvarande. Åkte in på en stabil andra plats och återigen bästa svensk. NM Silvret var säkrat!
– Vilket fantastiskt resultat och säsong det varit, säger Thomas

Jag vill tacka alla i Team Classic Suzuki Sweden som jag mig en motorcykel som är så konkurrenskraftig.

Redan i september börjar tester och utprovning av nya delar inför säsong 2018. Fokus blir att försvara den svenska titeln men kanske även kör full säsong i NM och se om det går att bli nummer 1 även där.

Våra framgångar har även uppmärksammats utanför Sveriges gränser och vi har fått erbjudande om att även tävla utomlands men där är det inget bestämt ännu, avslutar Thomas